Forside   Vejledninger   Galleri   Sydamerika
 

Phalaenopsis

De fleste orkideer der sælges i Danmark er af slægten phalaenopsis. Blomsterne er typisk hvide eller lyserøde som på billedet nedenfor, men kan også f.eks. have stribede eller prikkede aftegninger eller være i gule nuancer. Blomsterne kan holde flere måneder, og planterne er lette at få til at blomstre igen og igen.
Lys: Phalaenopsis tåler ikke stærkt direkte sollys. Et østvindue er ideelt; mod syd og vest må man skærme af med et let gardin i sommerhalvåret, eller anbringe planten så højt at den ikke får direkte sol. I et nordvindue vil planten blomstre mindre rigt p.g.a. for lidt lys. Man kan se på bladene om lysmængden er tilpas: Hvis de bliver gullige med et tørt, kedeligt udseende eller ligefrem sorte svedne pletter, er lyset for stærkt - hvis de bliver dybt mørkegrønne er det for svagt.
Varme: Phalaenopsis befinder sig fint ved en temperatur på 18-22 grader. Pas på med temperaturer under 16 grader samt kold træk, der kan få knopperne til at falde af.
Vand: I naturen vokser phalaenopsis i trækronerne med rødderne hæftet til træets bark, og vandes af de hyppige tropiske regnskyl. Derfor bør man først vande når potten er næsten gennemtør, og så til gengæld vande rigeligt. En anden mulighed er simpelthen at dyppe potten i en balje med vand. Lad aldrig vand stå i underskålen da det vil få rødderne til at rådne, og undgå sjatvanding.
Luftfugtighed: Planten er forbavsende tolerant overfor vores tørre indeklima, men vil trives endnu bedre med en daglig spray med forstøversprøjten, bedst om morgenen.
Gødning: Fra marts til oktober kan tilsættes halvdelen af en normal dosis flydende hvergangsgødning ved hver vanding, dog højst en gang om ugen. Det allerbedste er den særligt milde gødning Pokon. En gang imellem vandes godt igennem med helt rent vand for at fjerne eventuelle ophobede næringssalte, som kan svide rødderne. I vinterhalvåret gødes slet ikke, eller højst en gang om måneden hvis planten er i god vækst.
Ompotning: Phalaenopsis har godt af at blive pottet om hvert 2. til 3. år. Hertil bruges ikke jord, men en speciel orkidekompost, som kan bestå af fyrrebark, grov sphagnum, perlite og små stykker skumgummi, evt. tilsat et drys trækul, lidt fyrrenåle og en håndfuld levende tørvemos. Den kan fås i større havecentre eller hos en orkidegartner, og det vil være en god ide at søge råd hos en der har prøvet det før.
Efter blomstring: Når blomsterne er visnet, skæres stilken af lige under den nederste blomst. Snart vil et nyt blomsterskaft skyde frem fra en af "bulerne" på stænglen.